Menu Sluiten

Oranje bereidt zich voor op 100-jarig bestaan

Muziekvereniging Oranje uit Roden bereidt zich voor op 100-jarig bestaan. Muziekvereniging Oranje is de oudste muziekvereniging van de gemeente Noordenveld en is statutair opgericht 22 november 1923 en ging 24 februari 1924 van start. Een spontaan in het leven geroepen jubileumcommissie is bezig om van het komende jubileum een feestelijke gebeurtenis te maken.

Oranje is een zgn. Fanfare Orkest: Een fanfare (uit het Arabisch ‘fanfar’) is een muziekensemble dat bestaat uit koperblazers, zoals bugels, trompetten, trombones, euphoniums in diverse maten zoals Eb en Bb bassen en slagwerk, aangevuld met sopraan-alt- tenor- en bariton saxofoons. Fanfares zijn vooral typisch voor Nederland en België. Maar fanfarekorpsen vindt men ook in Frankrijk, Spanje, Portugal (“fanfarra’s”), Zwitserland.

Kenmerkend voor een fanfarekorps is vooral de bugelsectie. Een bugel -ook wel flügelhorn genoemd- heeft een relatief zachte, warme klank. De bugel lijkt op het eerste gezicht op een trompet maar de trompet klinkt meer helder en scherper. De bugel is ontworpen door Adolphe Sax, ook de uitvinder van de saxofoon. Fanfares worden door het grote publiek vaak geassocieerd met marsmuziek en optochten door het dorp. Deze functies zijn inmiddels vrijwel geheel overgenomen door showorkesten met een wat beperkter instrumentarium, uniformen en veel choreografie.

Oranje heeft daarom al geruime tijd geleden besloten om zich helemaal te richten op het spelen en organiseren van concerten zowel op podia binnen als in de openlucht. Van een echt uniform is ook geen sprake meer. Het repertoire heeft zich daardoor kunnen ontwikkelen tot een niveau waarbij vooral muzikaliteit een voorname rol speelt. Elke repetitie is feitelijk een les in samenspel. Alle bestuursleden spelen ook in het orkest en zijn daarom direct benaderbaar hetgeen de communicatie ten goede komt.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Waarom lid worden? Kort gezegd: Oranje is de muziekvereniging waar je kunt ontwikkelen als muzikant (en als mens) zowel voor de absolute beginners als voor de iets gevorderden. Oranje kan indien gewenst een lesprogramma aanbieden door professionele docenten. Een financiële tegemoetkoming in de leskosten kan door de vereniging geregeld worden. Hebt u vroeger een instrument bespeeld en bent u zelfs lid geweest van Oranje of een andere muziekvereniging? Dan ziet Oranje u graag komen! Het blijkt steeds weer dat velen spijt hebben ooit met muziek maken te zijn gestopt! Aarzel dus niet en geniet van het spelen en de gezelligheid en onderlinge sfeer. Hoewel van oorsprong een Christelijke muziekvereniging is iedereen – van welke gezindte dan ook- van harte welkom. Heb je geen instrument meer? Oranje heeft een aantal goede leeninstrumenten beschikbaar.

Oranje repeteert op de dinsdagavonden in de Dobbe, Koerskamp 2A, 9301 BE Roden. Kom gerust eens langs – met of zonder instrument-om vrijblijvend kennis te maken. De repetities beginnen om 19.30 en duren tot 21.30 uur. Voor meer informatie kunt u een mail zenden aan de secretaris: Hans Bouwers j.bouwers@home.nl. In de avonduren ook op tel. 06-21708534.